Online Alışveriş İstatistikleri

Türkiye’de Online Alışveriş gittikçe artıyor ve en çok kullanılan ödeme metotları, en fazla satış yapılan kategoriler, sektörlere kıyasla harcama yüzdeleri nasıl ilerliyor?


Yukarda belirttiğimiz soruların cevaplarını yapılan araştırmalar neticesinde alt başlıklarla inceleyelim.


Online alışveriş sektöründe hediyenin vazgeçilmezi, herkes çiçeğe yöneliyor

Gece yapılan alışverişlerin %40'ı iade ile sonuçlanıyor

Okul dönemlerinde online alışveriş talebi artıyor

Alıcı liste  filtre "Ucuzdan Pahalıya" yapıyor

Ucuz ve hızlıysa mobil tercih ediliyor

Taksit ve faizli ödeme müşteriler için artık çekici gelmiyor



 Çiçek hediye etmek her dönemin en iyi hediyelerden birisi olarak göze çarmakla birlikte, Online Alışveriş İstatislikleri gösteriyorki, teknoloji ve elektronik kategorileri de pazarda hatrı sayılır büyüklüğe sahip. Tabi tekstil ve giyim ürünleri süreklilik arz eden gereksinimlerin başında geldiği için ve bu alandaki tüketim daim olduğundan, giyim sektörü dâhil edilmediğinde ortaya çıkan sonuca, göre e-ticarette çiçek ve elektronik kategorileri öne çıkıyor. Bu kategorilerde yapılan harcamalarda, çiçek %37, elektronik %25 artış gözlenirken, kozmetik ürünlerde %4, dekorasyon ürünlerinde %14 azalma yaşanıyor.


Online Alışveriş İstatistik verilerine göre son senelerde alıcıların öğlenden sonra 14:00 ile 17:00 saatleri arasında e-ticaret yapmayı tercih ederken gece 22:00 ile 24:00 saatleri arasında yapılan alışverişlerde ise iade oranlarında ki %40'lık artış dikkat çekiyor. 


Bebek ve çocuk ürünlerinin en fazla tercih edildiği saatlerin 00:00 ile 06:00 saatleri arasında olması, uykusuz kalan ebeveynlerin bu saatlerde alışveriş yaptığını gösteriyor.



Online Alışveriş İstatistik Verilerine göre en fazla alışveriş yapmış olduğumuz mevsim sonbahar mevsimi oluyor. Bunun sebebi, büyük ölçüde Eylül ve Ekim aylarının okul başlangıç dönemleri olmasından kaynaklanıyor.. Sepet tutarı olarak bakıldığında en pahalı alışveriş Ocak aylarında yapılıyor. Bunun aksine sepet tutarı en düşük aylar Ağustos ve Aralık ayları olarak gözlemleniyor.


Alışveriş sıklığında artış gözüksede, toplam tutarların azalması, alışverişlerde uygun maliyetli ürünlerin tercih edildiğini gösteriyor. Bu durum, alışverişte en önemli kriterlerden birinin fiyat olduğunu gösteriyor.


Ödeme yöntemi olarak 100 liranın altındaki işlemler için mobil alışveriş tercih ediliyor çünkü hızlı ve pratik olduğu düşünülüyor fakat, 100 liranın üstündeki harcamalar masaüstü bilgisayar kullanarak yapılıyor ve ürünü detaylıca inceleyerek sepete eklemek tercih ediliyor. Bu duruma göre mobilden yapılan işlemler, masaüstünden yapılan işlemlerden fazla olmasına rağmen yine de fiyatın ilk kriter olduğu ve sepet tutarlarının düşük olduğu gözlemleniyor.


Online Alışveriş ödeme seçenekleri değerlendirildiğinde istatislikler taksitli alışverişin azaldığını ve tek çekim ödeme yönteminin arttığını gösteriyor. Taksit tercih edildiğinde ise en fazla 3 taksit seçeneği kullanılıyor.